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Q. Can MEP funds be used to:  

(1) Provide food for eligible migrant families as a stopgap measure when other resources 

are not available?   

(2) Provide English literacy classes for parents of eligible migrant children in conjunction 

with their children?   

(3) Pay the cost of physical examinations and athletic fees for eligible migrant children, as 

required for participation in school athletics?  

 

A1. Services such as the provision of food for eligible migrant families should be provided by 

non-MEP local programs such as a community food bank.  If such programs are not available 

however, OME suggests that you use the factors listed below (response to Question 3) to 

consider the possibility of using MEP funds to provide food for eligible migrant children only so 

long as other programs are not able to provide this service.   

A2. MEP funds may not be used to provide instructional or support services for parents of 

migrant children who are not eligible for the program themselves (i.e., they are not under 22 

years old and do not meet the other eligibility criteria for the MEP).  These parents might be 

allowed to attend their child’s English literacy classes if it is allowed by the district.  Consistent 

with the rules surrounding the incidental inclusion of non-migrant children in MEP-funded 

services, the parents’ attendance must also not: 1) decrease the amount, duration, or quality of 

services to migrant children, 2) increase the cost of providing the services, or 3) preclude eligible 

migrant children from attending the classes.  If the MEP foresees multiple parents attending 

classes or if parents will be attending multiple classes, it becomes difficult to assert that their 

attendance will not be a burden in terms of cost and will not decrease the amount, duration, or 

quality of services to migrant children.  For this reason, the district and/or MEP may consider the 

feasibility of providing a family literacy program, per Section 1304(c)(6)(C) of the statute. The 

provision of such a program will also be dependent on the factors listed below (response to 

Question 3). 

A3. The use of MEP funds for eligible migrant students’ physical examinations and athletic fees 

(as required for participation in school athletics) might be an allowable support service.  OME 

recommends that you consider the following factors in determining whether to pay for physicals 

and athletic fees with MEP funds: 

 What policies does the school district have in place for any student athlete that cannot 

afford the costs associated with sports participation?  Migrant students are entitled to the 

same benefits that the district provides for all students.  If the district does not provide the 

necessary assistance, then MEP funds might be used to pay for the eligible migrant 

students.  

 Has the possibility of referred services been explored?  
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Considering the above factors will help ensure the MEP abides by the criteria that all SEAs and 

LOAs must consider when determining if they can use MEP funds for a particular activity or 

(instructional or support) service.  The criteria are: 

 The activity or service comports with the results of the State’s Comprehensive Needs 

Assessment (CNA) and the strategies outlined in the State’s Service Delivery Plan (SDP). 

 MEP funds are first used to meet the identified needs of migrant children that result from 

their migrant lifestyle, and to permit these children to participate effectively in school. 

 The activity or service meets the needs of migrant children that are not addressed by 

services available from other Federal or non-Federal programs; 

 The MEP funds used to supplement, rather than supplant the use of non-Federal funds. 

 The costs of the service or activity must comport with the cost principles described in 

OMB Circular A-87 (now incorporated into the Code of Federal Regulations (CFR) at 2 

CFR, Part 225).  The cost principles require, among other things, that costs of the service 

or activity be reasonable and necessary, and be allocable (or chargeable) to the MEP 

relative to the benefit received. 

Whether an activity is an allowable use of MEP funds is largely dependent on State and local 

context- specifically, the availability of non-MEP resources and the needs and strategies 

identified in the State’s CNA and SDP.   It is quite possible that if these resources do not exist, 

MEP funds may be used to assist these migrant students.   

 

Q. Regarding return moves from Mexico:   

(1) What is an example of the Department’s MEP Guidance statement (Chapter II, D32):  

“…if a worker’s move to another country is a ‘change of residence,’ the worker’s move 

back to a school district in the U.S. might be a qualifying move.”?   

(2) Could a family who moves (a) to visit family for the holiday season, (b) for vacation 

while the children are out of school, or (c) for other personal reasons (i.e., to visit a sick 

relative, etc…), ever be considered eligible upon returning?   

(3) Is there a specific amount of time that a family should be gone in order for the move to 

constitute a change of residence?    

(4) Would it be prudent to consider moves to Mexico for reasons (a) through (c) in 

Question #2 above, qualifying if the family is in Mexico for more than 2- 4 weeks and then 

they return to the US in search of qualifying work? 

 

A1. The Department considers a change from one residence to another residence to mean 

“leaving the place where one currently lives and going to a new place to live, and not just to 
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visit.”  If, for example, a worker moves from Oregon to Mexico because (1) there is a work 

shortage, (2) he is laid off, or (3) work is slow and workers are encouraged to “take a break”, the 

worker’s return move “might” qualify.  Of course, the recruiter should ask enough questions to 

be confident that the worker intends to change where he lives for a period of time.  The more 

time that the worker is off, the less likely it is that the he simply went to Mexico to visit.   

A2. It is only in rare circumstances that a family who moves (a) to visit family for the holiday 

season, (b) for vacation while the children are out of school, or (c) for other personal reasons 

(i.e., to visit a sick relative, etc…) would qualify for the MEP.  If, for example, a worker and his 

family moved to Mexico for three months while the children are out of school, then a recruiter 

might want to question the worker about his work situation.  He might say that they went to 

Mexico to visit family during this time, but after probing further the recruiter learns that the 

worker lost his job and had no means of income during that time.  In this case, the worker’s 

children might qualify on the return move.  But, again, the recruiter should make his decision 

based on whether the worker changed residences (e.g., turned off utilities, sublet the house, 

returned to a new home) and whether the move away and the move back occurred due to 

economic necessity.   

A3.  OME does not recommend a specific amount of time that a family must be gone in order for 

the move to constitute a change of residence.  The State should make this type of determination 

based on the types of scenarios it sees in its State or on a case by case basis.  For example, a 

worker might move from Louisiana to Ohio to perform seasonal agricultural work.  Upon 

arriving in Ohio, he learns that the employer has already filled his crew.  The worker is not aware 

of any other work in the area, so he returns to Louisiana five days later.  In this situation, the 

worker changed residences even though he only stayed in Ohio for a short period of time.  On 

the other hand, some families are able to go to Mexico for four weeks over the holiday and they 

might never consider Mexico to be where they “live”, but rather where they are visiting for the 

holidays.   

A4.  This depends on whether the recruiter believes the family changed where they “lived” (i.e., 

changed residence).  It seems unlikely, although not inconceivable, that a family who is gone for 

2 weeks (or other short periods of time) actually “lived” in another location rather than just 

visiting the area.  But, certainly there are situations in which a worker and his family might make 

a short move and the children would qualify.   For example, a worker moves to Ohio to harvest 

tomatoes.  After two weeks, the crop is harvested so he returns to his original location.   In 

situations where the worker moved for the reasons described in (a) through (c) above, the 

recruiter should focus his questions on whether the worker, in fact, moved for  the reasons 

specified, or if he had other reasons not explained at first (e.g., because he lost his job).  The 

recruiter should also check whether the worker returned to a new job, a new home, or if he just 

resumed an old job.  All of these factors might impact the recruiter’s eligibility decision.   
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In situations where a worker is making a return move, the recruiter should always verify that the 

worker is returning to temporary or seasonal employment.  A worker who returns to the same job 

is not automatically disqualified, but this is an area in which to exercise caution because the 

worker might be returning to permanent employment.  In addition, the recruiter should always 

document on the COE the reasons for his eligibility determination, particularly if there are 

circumstances in which an independent re-interviewer might question whether the move was for 

economic necessity, the move was a change of residence, the work was temporary or seasonal, 

etc.   

 

Q. Do workers who own their own fishing boats and take their families to another state to 

fish for a season, qualify for the MEP? The size of the boats range from small 20 foot 

fishing boats to commercial size fishing boats and some of the boat owners hire workers.   

A. The fact that a worker owns his own boat does not automatically disqualify him as a 

migratory fisher.  In many cases, OME would equate a boat with the mode of transportation a 

worker uses to travel back and forth to the worksite where he harvests crops.  To determine if the 

worker’s children qualify for the MEP, the recruiter should examine if the worker and his 

children meet the various eligibility criteria.  The recruiter should be cautious to examine 

whether the worker is permanently employed as a fisher or whether his employment is, in fact, 

temporary or seasonal.   

In the past, the MEP has seen incorrect eligibility determinations regarding individuals who own 

their own boats.  These individuals were professionals who went fishing on their own boats for 

recreational purposes, even though they may have sold some of the product when they returned 

to port or consumed some of the product.  OME does not believe these individuals “moved,” as 

defined in the regulation, to engage in fishing work.  The work was not performed for wages or 

personal subsistence.  Moreover, these individuals did not change residence due to economic 

necessity.   

 

Q. If there is not enough space available on the COE for all of the eligible children in a 

family, should a second COE be completed for the same family? 

A. This depends on how the State has designed its COE.  For example, information on four 

children could be collected on the front side of the COE and a subsequent section on the back of 

the COE could be used to record additional children’s information if the family has more than 

four children.  If the SEA finds that a large number of families travelling to the State have more 

than four children, it might be worthwhile to add additional child data space to the State’s COE.  

The section on the back should be an officially designated part of the State’s COE (i.e., the 

recruiter should not simply record a child’s information on the back if there is not a section for 
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it).  This option would save time for recruiters because they wouldn’t have to fully complete a 

second COE.  

If the COE is one-sided (i.e., there are no State-designated sections on the back side), recruiters 

would need to fully complete a second COE, including collecting a second parent signature.  Of 

course, we recommend linking the two COEs by placing comments in the Comments section of 

each COE that references the corresponding COE number.  We also recommend labeling the 

COEs as 1 of 2 and 2 of 2 so that anyone who pulls one of the COEs will know immediately to 

look for a second COE.   

 

Q. What are the responsibilities of an LEA for recording time and effort in cases where 

employees are split-funded? Are employees funded partially with MEP funds and partially 

with funds consolidated in a schoolwide pool (pool does not include MEP funds) required 

to record time and effort, and if so, what authority requires this?      

A. In short, employees who are split-funded between the MEP and funds consolidated in a 

schoolwide pool are required to report time and effort via a personnel activity report or 

equivalent documentation.  This requirement is outlined in Office of Management and Budget 

Circular A-87, which is incorporated into the Code of Federal Regulations (CFR) at 2 CFR Part 

225.  The Circular’s incorporation into the CFR gives it the weight of Federal law.   

Compensation for personal services is addressed in Attachment B of the circular, specifically 

paragraph 8.h.(4).  The paragraph reads:  “where employees work on multiple activities or cost 

objectives, a distribution of their salaries or wages will be supported by personnel activity reports 

or equivalent documentation which meets the standards in subsection (5) unless a statistical 

sampling system (see subsection (6)) or other substitute system has been approved by the 

cognizant Federal agency.”   

Subsection (5) provides standards for personnel activity reports or equivalent documentation and 

Subsection (6) addresses substitute systems for allocating salaries and wages to Federal awards.  

Note that any substitute system must be approved by the cognizant Federal agency.  To read this 

requirement in full and learn about the standards for personnel activity reports, visit 

http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/omb/assets/agencyinformation_circulars_pdf/a87_

2004.pdf.  Scroll to Attachment B: Selected Items of Cost and review the section for 

Compensation for Personal Services.   

 

 

http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/omb/assets/agencyinformation_circulars_pdf/a87_2004.pdf
http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/omb/assets/agencyinformation_circulars_pdf/a87_2004.pdf

